Zelfrijdende Renault Espace cruiset door Amsterdam

Geen reacties

Misschien ben je ‘em wel tegengekomen, de zelfrijdende Renault Espace die dit weekend demonstraties uitvoerde in Amsterdam. 

Ter gelegenheid van de bijeenkomst van Europese verkeersministers – die donderdag met de Declaration of Amsterdam de basis legden voor autonoom rijden in Europa – heeft Renault in Amsterdam een zelfrijdende Espace gedemonstreerd.

Drie exemplaren van de Renault Espace Autonomous Drive Demonstrator hebben de straten en grachten van onze hoofdstad veilig doorkruist. De auto’s hebben er dan ook al honderden testuren opzitten elders in Europa. 

In 2020 wil Renault het eerste merk zijn dat ‘eyes-off/hands-off’ techniek goedkoop aanbiedt

Renault introduceert autonoom rijden stap voor stap. In 2014 demonstreerde het de Renault Next Two, een prototype uitgerust met sensoren. Het ontwikkelt nu, met samenwerkingspartner Nissan, zelfrijdende functies voor op de snelweg. Die worden daarna uitgebreid voor rijden op hogere snelheden en op meerdere rijstroken.

In 2020 wil Renault het eerste merk zijn dat ‘eyes-off/hands-off’ techniek aanbiedt (waarbij je niet meer actief hoeft te besturen) in massageproduceerde auto’s tegen een betaalbare prijs. Het Franse merk beoogt hiermee rijders te ontlasten tijdens de meest intensieve fases van het rijden en het verkeer veiliger te maken. In Frankrijk heeft het de laatste 15 jaar het aantal verkeersongevallen waarbij Renault-modellen betrokken waren met 80 procent weten te reduceren.