Renault gaat praktijkuitstoot auto’s verminderen [Update]

Geen reacties

De Franse autobouwer komt met een plan om uitstootgassen in de praktijk te verminderen. Ook worden vijftienduizend auto’s aangepast. Dit zijn enkele gevolgen van de recente inval bij het concern, dat overigens geen opzettelijke fraude aan het licht heeft gebracht.

Renault roept vijftienduizend auto’s terug om de motoren goed af te stellen, zodat er geen onregelmatigheden in de uitstoot meer voorkomen. Dat heeft Ségolène Royal, minister van Milieu in Frankrijk, vanochtend gezegd op de Franse radio. 

Gisteren, tijdens de presentatie van de verkoopcijfers over 2015, vertelde commercieel directeur Thierry Koskas al dat we binnen enkele weken een plan kunnen verwachten, dat tracht de uitstootwaarden van Renault-modellen in de praktijk te verminderen. Het gaat om ‘een technisch plan’ dat de verschillen tussen reële CO2- en NOx-uitstoot en die tijdens de homologatietest moet verminderen.

Naar aanleiding van dieselgate heeft de Franse overheid een onafhankelijke organisatie onderzoek uit laten voeren naar de aanwezigheid van sjoemelsoftware. Die is niet aangetroffen bij Renault. Wel werden vraagtekens gezet naar aanleiding van een Duits onderzoek, waarbij de uitstoot van stikstofoxiden met een warme motor 13 tot 25 keer de toegestane norm zou zijn. Daarop volgde een inval bij de autofabrikant.

Vooralsnog gaat Renault ervan uit dat het filtersysteem niet onder alle temperaturen correct heeft gefunctioneerd. Dat zou met een betere afstelling moeten worden opgelost.

Update

Renault heeft inmiddels de terugroep bevestigd van 15.000 auto’s. In Nederland gaat het om 17 exemplaren van de Captur en 173 van de Kadjar; alle met dCi 110-motor uit de productieperiode van februari tot en met september 2015. Persbureau Bloomberg meldt dat het Franse merk daarbovenop nog eens ‘vrijwillige emissie-updates’ aanbiedt voor 700.000 andere modellen.