Nieuwe Renault Scénic krijgt SUV-karaktertrekjes

Geen reacties

In het aanstaande jaar zal Renault de nieuwe generatie Scénic presenteren. De MPV blijft fors ruimte bieden maar zal uiterlijke karaktertrekjes meekrijgen van een cross-over.

De nieuwe Renault-familie die door hoofdontwerper Laurens van den Acker getekend is nadert z’n voltooiing. Na de Clio, Captur, nieuwe Twingo en Espace, Kadjar, Talisman en de nieuwe Mégane is nu de Scénic aan de beurt om het inmiddels bekende familiegezicht met het grote Renault-logo aangemeten te krijgen. Waarschijnlijk wordt de nieuwe generatie MPV onthuld op de autosalon van Genève (maart 2016) en gaat ‘ie eind volgend jaar in de verkoop. 

Hoewel nog gehuld in een camouflerende ‘mule’ heeft de aanstaande Scénic al een geheim prijsgegeven: het exterieur heeft karaktertrekjes van een SUV cross-over. Van den Acker bevestigt dit aan Autovisie: “Je ziet dat de aantrekkingskracht die MPV’s in de jaren negentig hadden grotendeels is verdwenen, terwijl suv’s juist steeds populairder worden.” 

De aantrekkingskracht van MPV’s is verdwenen, terwijl SUV’s steeds populairder worden

Sensueel uiterlijk

Het model komt echter niet alleen hoger op de wielen te staan en biedt meer dan een naar achter oplopende schouderlijn. In het Britse magazine AutoExpress legt de Nederlandse ontwerper uit dat de Renault-MPV uit de doelgroep van ouderen gehaald moet worden: hij wil de ‘Scénic-formule herdefiniëren zodat [jonge – red.] ouders opnieuw verliefd worden’ op het sensuele en voluptueuze uiterlijk. Vergelijk het met hoe de auto-ontwerper de Espace van een ‘rechthoekig busje’ tot stijlvolle cross-over met ronde vormen heeft omgetoverd.

De Renault Scénic blijft echter een MPV, met flexibel interieur, praktische opbergoplossingen en natuurlijk veel ruimte. De Grand Scénic zal meer van de vijfzits Scénic afwijken dan het geval is in de huidige generatie. De zevenzitter wordt in het Renault-gamma gepositioneerd naast de aanstaande full-size SUV die het vlaggenschip moet worden van het Franse merk. Daarom zal het interieur van de nieuwe Scénic in kwaliteit moeten toenemen.