Is de nieuwe Renault R.S. 01-racer voorbode van meer?

Geen reacties

Renault heeft zijn nieuwe raceauto R.S. 01 onthuld. Het kan haast niet anders of deze auto is een voorbode van meer, maar dan voor op de weg.

Renault heeft een nieuwe auto ontwikkeld voor op het circuit. De R.S. 01 is een heel nieuw model voor een nieuwe raceklasse in de World Series. De koolstofvezel monocoque met stalen veiligheidskooi is ontwikkeld door de Italiaanse specialist Dallara, de 3,8 liter V8 twinturbomotor is afkomstig van zustermerk Nissan.

Ontwikkelt Renault deze auto alleen voor op het circuit? Voor nu luidt het officiële antwoord ‘ja’, maar reken maar dat de R.S. 01 de voorbode is van een straatauto. Of die het Renault of Alpine-beeldmerk gaat dragen is nog niet bekend, maar het feit dat hoofdontwerper Laurens van den Acker zich met het design van de auto heeft bemoeid zegt genoeg: deze auto moet zich in de toekomst kunnen identificeren met de straatauto’s van Renault.

De raceauto heeft een vermogen van 500 pk, goed voor een topsnelheid van 300 km/u. De V6 ligt achterin en wordt mede gekoeld door de rijwind die bij de grille naar binnen komt en via kanalen naar de radiatoren wordt geloodst. De in lengterichting geplaatste motor drijft uiteraard de achterwielen aan en daarmee is de eerste link met een personenauto van Renault al gelegd, de nieuwe Twingo heeft namelijk ook achterwielaandrijving.