‘Dacia stadsauto op Twingo-basis’

Geen reacties

Volgens het Duitse tijdschrift AutoBild brengt budgetmerk Dacia een stadsauto op de markt. Door gebruik te maken van de techniek van de huidige Renault Twingo zou de nieuwkomer slechts 7.000 euro hoeven te kosten.

Momenteel presenteert Renault op de autosalon van Genève de nieuwe generatie Renault Twingo. Het Duitse blad AutoBild, dat op de beurs sprak met mensen van Renault, zegt nu dat Renault-dochtermerk Dacia met een instapmodel komt dat gebaseerd is op de uitgaande generatie Twingo, het driedeurs model dat hier sinds 2007 op de markt is. 

Deze nieuwe Dacia-stadsauto zou gebouwd worden in de Russische Lada-fabrieken, eigendom van Renault. De te gebruiken techniek, de huidige overcapaciteit bij Lada en de lonen daar maken het compacte model zeer betaalbaar. Inclusief ABS, ESP en airbags noemt AutoBild een bedrag – exclusief belastingen – van 5.000 euro voor de West-Europese markt; reken op zeven mille inclusief belastingen voor de Nederlandse verkoop. 

Komt ‘ie wel of niet?

We willen erop wijzen dat Renault de berichten nog niet wil bevestigen. Sterker nog, vorig jaar beweerde een Dacia-topman dat er voorlopig geen nieuwe modellen zouden komen. Echter, deze persoon heeft inmiddels het veld geruimd. Ook dankt Renault een groot deel van de verkopen aan Dacia. Het merk groeide in 2013 met circa 20 procent, ondanks de crisis. 

Bovendien is er concurrentie op komst. Vauxhall, het Britse zustermerk van Opel, bevestigde vorige maand dat het een budgetmodel ontwikkelt compacter dan de Astra. Ook hier wordt gebruikgemaakt van een bestaand model: de Chevrolet Spark. Deze Dacia-concurrent zou als Opel ook in Nederland kunnen verschijnen.