Renault investeert in zelfrijdende auto

Geen reacties

Het lijkt een niet te stoppen ontwikkeling: die van de zelfrijdende auto. Diverse fabrikanten zijn er al mee bezig en nu sluit ook Renault zich aan.

Renault geeft een kijkje in de ontwikkelingskeuken. Het merk kondigt aan dat er een start is gemaakt met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Het merk concentreert zich op vier pijlers, kort gezegd: registreren, rijden, positioneren en communiceren. Het ontwikkelen van betrouwbare sensoren, radars, camera’s en GPS-apparatuur vormt de basis van het project. Ook belangrijk: de communicatie van een auto met andere auto’s en met de infrastructuur. Als het aan Renault ligt staan alle auto’s binnen enkele jaren met elkaar en het wegennet in verbinding.

Renault heeft de activiteiten onderbracht in het PAMU-project (Platforme Avancée de Mobilite Urbaine, geavanceerd stedelijk mobiliteitsplatform) met als eerste doel een elektrische auto autonoom in een gecontroleerde omgeving te laten rijden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de bestuurder zijn auto ‘voor wil laten rijden’.

De zelfrijdende auto is nog toekomstmuziek, maar Renault kondigt ook enkele technieken aan die we al zeer binnenkort in modellen van het merk terug gaan zien. Zo heeft Renault bijvoorbeeld onder de noemer ADAS (Advanced Driver Assist Systems) verschillende veiligheidssystemen geclusterd. Via twee camera’s, twaalf sensoren en radartechnologie kunnen bijvoorbeeld de dode hoek en verkeersborden ‘gelezen’ worden.