Clio cross-over: ‘grote klapper voor Renault’

Geen reacties

Voorjaar 2013 presenteert Renault z’n compacte SUV cross-over. Die zal niet zozeer lijken op de Captur conceptcar maar op de nieuwe Clio. De ‘Clio cross-over’ moet een grote klapper worden voor Renault.

Renault is al ver met de ontwikkeling van de eerder aangekondigde, compacte SUV. Het merk heeft nu bevestigd dat de auto volgend jaar in productie gaat. Naar verwachting debuteert het halfbroertje van de Juke voorjaar 2013, op de autosalon van Genève, en staat ‘ie later in het jaar bij de dealers. De auto is, grotendeels afgeplakt, al door spionagefotografen vastgelegd tijdens praktijktests. Uit hun foto’s is op te maken dat de cross-over geen uiterlijke trekken heeft van, zoals eerder verwacht, de conceptcar Captur maar veel meer van de Renault Clio hatchback (foto hierboven). 

Een Renault-woordvoerder bevestigt dit tegen het Britse autoblad Auto Express; de gekozen looks zullen ‘minder controversieel’ zijn. Het nieuwe familiegezicht met het grote logo en de smalle grille zullen ook de – nu nog naamloze – SUV sieren, net als de kenmerkende lichtunits. Het tijdschrift Autocar sprak met Renault-ontwerpchef Laurens van den Acker en deze zei dat ‘de cross-over sexy zal zijn’, met een hoger gehalte ‘latino’, sensualiteit en sportiviteit dan andere Renault-modellen.

De algemene verwachting is dat de cross-over wordt aangeboden met voorwielaandrijving. Het platform waarop ‘ie komt te staan biedt echter ook de mogelijkheid van vierwielaandrijving. Dat biedt kansen om bijvoorbeeld een performance-versie door Renault Sport uit te laten brengen. De ‘gewone’ versies zullen waarschijnlijk dezelfde, zuinige motoren krijgen als de Clio hatchback.  

De cross-over zal sexy zijn, met een hoger gehalte ‘latino’, sensualiteit en sportiviteit

Het Nissan-Renault concern ontwierp eerder de populaire Nissan Juke en Dacia Duster, maar heeft geen compacte SUV in het Renault-gamma. Van den Acker hierover in Autocar: “Voor mij is het ironisch dat we met Dacia een fantastische cross-over hebben gemaakt. Het is dus niet zo dat het Renault ontbreekt aan capaciteiten of kennis dat het merk er geen heeft.” De ontwerpchef ziet de nieuwkomer als een kans voor Renault om ‘met een grote klapper terug te komen’. 

De ‘Clio SUV’ moet dan wel concurreren tegen steeds meer concurrenten: naast de Juke komen nu ook de Opel Mokka, Chevrolet Trax en Ford EcoSport op de markt. De compacte Renault zal de eerste zijn van drie SUV’s die het merk de komende jaren uitbrengt. De mini-MPV Renault Modus verdwijnt ten koste van de ‘Clio SUV’.