Renault mag Lada overnemen

Geen reacties

Renault wil Lada graag overnemen. De Russische premier Vladimir Poetin heeft het Franse merk toestemming gegeven om in de toekomst een meerderheidsbelang in Avtovaz, het moederbedrijf van Lada, te nemen.

Rusland geeft groen licht voor een overname van Avtovaz door Renault. De Russen staan toe dat de grootste autobouwer van het land in buitenlandse handen komt. Renault wil graag een controlerend belang in Lada maar hoe en wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend. Het merk wil daarvoor eerst overeenstemming bereiken met de andere aandeelhouders.

Dinsdag vond er een ontmoeting plaats tussen Poetin en Renault-topman Carlos Ghosn. Voor Poetin is het kwakkelende en door corruptie geteisterde Avtovaz een blok aan het been. Hij moest de autobouwer al meerdere keren een financiële injectie geven om te voorkomen dat het bedrijf zou omvallen. Hij hoopt dat de invloed van Renault Avtovaz er weer bovenop kan helpen.

Voor Carlos Ghosn is deze stap ‘niet meer dan logisch’. Hij zegt dat deze toezegging een van de voorwaarden was voor Renault om begin 2008 een aandeel van 25 procent in het merk te nemen. Renault start binnenkort met de productie van de Dacia Logan MCV in de fabriek in Togliatti. Het model gaat in Rusland als Lada verkocht worden.