Renault pompt toch geld in Lada

Geen reacties

Renault trekt toch de knip om Lada er weer bovenop te helpen. Met het bedrag van 240 miljoen euro moet de herstructurering bekostigd worden.

Renault komt uiteindelijk toch met geld over de brug om het kwakkelende Avtovaz te moderniseren. Eerder zegde Renault, dat voor 25 procent eigenaar is van het moederbedrijf van Lada, alleen technische steun toe. Er moet echter veel meer gebeuren bij de autobouwer uit Togliatti.

Renault is met de andere aandeelhouders overeengekomen dat er een herstructurering plaats gaat vinden bij Avtovaz. Vorig jaar kwamen al bijna 28.000 mensen op straat te staan maar ook het management moet op de schop. Nu vieren inefficiëntie en fraude hoogtij op het hoofdkantoor.

Daarnaast wordt de fabriek gemoderniseerd en moeten de producten verbeterd worden. Dat laatste is hard nodig om mee te blijven spelen op de thuismarkt. Lada boekte dankzij de sloopregeling in het land, die alleen geldt voor in Rusland geproduceerde auto’s, in het tweede kwartaal weliswaar weer winst maar die premies lopen binnenkort af. Ondertussen wil de Russische overheid meer zeggenschap in Avtovaz en daarom gaat ze haar belang via het staatsbedrijf Russian Technologies uitbreiden naar 36,5 procent.