Lada wil productie verdrievoudigen

Geen reacties

Avtovaz, het moederbedrijf van Lada, wil de productie van auto’s in de toekomst verdrievoudigen. In 2020 moeten er jaarlijks 1,2 miljoen auto’s worden geproduceerd in de fabriek in Togliatti.

Lada balanceerde afgelopen jaar op het randje van de afgrond maar het merk kan voorzichtig weer omhoog kijken. Avtovaz, het moederbedrijf van Lada, wil de productie van auto’s tot 2020 verdrievoudigen. Over tien jaar moeten er jaarlijks 1,2 miljoen auto’s van de band lopen in de fabriek in Togliatti. Hiervan zijn een miljoen Lada’s.

Avtovaz gaat met hulp van Renault de productiefaciliteit verbeteren en de techniek in z’n modellen moderniseren. Het Franse merk is voor 25 procent eigenaar van Avtovaz. Nog dit jaar wil de Russische autobouwer nieuwe aandelen uitgeven ter waarde van 320 miljoen euro.

Ondanks de grootse plannen van Avtovaz is er nog geen reden om te juichen. De Russische automarkt vertoont nog geen enkel teken van herstel. Vorig jaar is de verkoop van nieuwe auto’s gehalveerd en in de eerste twee maanden van dit jaar zakte de verkoop met een derde in. Het probleem van Lada ligt echter niet alleen bij de verouderde techniek en de ingestorte automarkt maar ook bij corrupt management. Het zou zomaar kunnen dat het geld van de nieuwe aandelenemissie in de zakken van de Avtovaz-managers verdwijnt, zoals ook met een deel van de staatssteun is gebeurd.