Renault: draaibare stoel voor instapgemak

Geen reacties

Renault komt met een innovatie die het makkelijk maakt om in een (lage) auto te stappen. De passagiersstoel voorin kan 75 graden rechtsom gedraaid worden. De ‘zwenkstoel’ heeft verder dezelfde mogelijkheden en veiligheidsstandaards als de bestuurdersstoel.

Renault Tech presenteert voor de Clio een draaibare stoel. De zetel is gelijk aan die van de bestuurder, echter de zwenkstoel is gemonteerd op een draaibare basis. Deze kan eenvoudig rechtsom draaien door aan een hendel te trekken. De stoel draait dan, al dan niet met een passagier erop, circa 75 graden naar rechts. Dat maakt het wel heel simpel om in- of uit te stappen, ook voor mensen die slecht ter been zijn.

Door nogmaals aan de hendel – die zich rechtsonder de zitting bevindt – te trekken, draait de stoel weer terug. Eenmaal op z’n plek, wordt de zetel automatisch vastgezet, zodat de passagier tijdens het rijden veilig blijft zitten. De stoel biedt dezelfde instelmogelijkheden als een normale Renault-stoel. Ook voldoet de nieuwe stoel aan de veiligheidseisen van crashtests. Wel is er een maximum aan het passagiersgewicht dat de stoel kan dragen: 130 kg.

Een voetsteun is onderdeel van de zwenkstoel. Deze kan tijdens het rijden naar wens worden uit- of weggeklapt. De stoel komt in juni op diverse Europese markten, echter in Nederland moeten we wat langer wachten. Consumenten kunnen de stoel als optie kiezen bij aankoop van de Renault Clio. De zwenkstoel zal – zonder vertraging in aflevering – worden ingebouwd, tegen een all-in prijs van 1.600 euro.