Dacia naar Noord-Amerika?

Geen reacties

Renault overweegt een terugkeer naar de Noord-Amerikaanse markt. Maar dan met de auto’s die wij kennen onder het merk Dacia.

Renault denkt erover om weer auto’s te gaan verkopen in de Verenigde Staten en Canada. Dat onthult Gerard Detourbet, het hoofd van Dacia bij Renault, aan de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Volgens Detourbet onderzoekt Renault momenteel een terugkeer met behulp van de zojuist gepresenteerde Dacia Duster (hiernaast afgebeeld). De low-budget SUV zou een kans kunnen maken nu veel Amerikanen in financiële nood verkeren. Maar Detourbet vindt het geen goed idee om die markt op te gaan met maar een model. Het idee is om de hele Dacia-familie van betaalbare auto’s tegelijk te introduceren op de Noord-Amerikaanse markt.

Eerst wacht Renault af hoe succesvol de Duster wordt in opkomende markten zoals Zuid-Amerika en Oost-Europa. Mocht de beslissing vallen om ook naar Noord-Amerika te gaan, dan krijgen de Dacia’s daar waarschijnlijk Renault-badges. Ook zullen de auto’s aangepast moeten worden om te voldoen aan de Noord-Amerikaanse eisen. Op z’n vroegst zullen er pas in 2013 Renaults in de V.S. rondrijden.

Renault was in de jaren ’80 van de vorige eeuw ook vijf jaar actief in de V.S. Met behulp van dochtermerk American Motors Corporation (AMC) bracht het de Renault Alliance op de markt, later gevolgd door de verwante Encore. Het was geen succes. Nu heeft Renault het voordeel dat het de auto’s via het uitgebreide distributienetwerk van zustermerk Nissan op de Amerikaanse markt kan brengen.