Daimler en Renault in gesprek over samenwerking

Geen reacties

De autofabrikanten Daimler en Renault bespreken mogelijke samenwerking. Het belangrijkste gespreksonderwerp is uitwisseling op het gebied van compacte automodellen. Het belangrijkste doel is het vergroten van productie-aantallen en het besparen van kosten.

Autobouwers wereldwijd zien zich geconfronteerd met aan de ene kant de economische crisis en aan de andere kant de zware investeringen voor nieuwe technologieën zoals milieuvriendelijke aandrijflijnen. Ze zijn dan ook naarstig op zoek naar kostenbesparingen en schaalvergroting. Het is in deze context dat Daimler – moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart – en Renault met elkaar in gesprek zijn over een mogelijke samenwerking.

Volgens analisten en insiders is het vooral Daimler die een alliantie zoekt voor de ontwikkeling van kleine auto’s, zeg de A- en B-klasse. Maar ook voor het merk Smart zou input nodig zijn om de nieuw te ontwikkelen vierzitter niet te laten mislukken zoals dat met de eerdere Smart ForFour gebeurde. Patrick Pelata, de COO van Renault, zegt geïnteresseerd te zijn in uitwisseling op terreinen als motoren, transmissies en nieuwe technologieën.

“Ze (autofabrikanten – red.) willen de toegangskosten voor nieuwe technologieën delen, zoals van elektrische voertuigen, accu’s, brandstofcellen – alles wat erg duur is in de huidige crisis en dat een vaste kostprijs heeft, maar dat ze niet willen loslaten omdat ze denken dat deze technologieën in de toekomst onontbeerlijk zijn.” Pelata bevestigt dan ook dat Renault ook in gesprek is met andere partijen. De gesprekken met Daimler zouden ‘niet verder zijn dan die met andere autobouwers’. Hetzelfde geldt overigens voor Daimler.