Renault bereid te investeren in Lada

Geen reacties

Renault is bereid om te investeren in de kwakkelende autobouwer Avtovaz, het moederbedrijf van Lada. Het Franse concern bezit 25 procent van de aandelen van de grootste autofabrikant van Rusland.

Renault gaat investeren in Avtovaz, dat onder andere Lada’s bouwt. Dat heeft de Russische vicepremier Igor Shuvanov bekendgemaakt tijdens een conferentie over de toekomst van de Russische auto-industrie. Renault nam twee jaar geleden, toen de bomen in de Russische auto-industrie nog tot in de hemel leken te groeien, een aandeel van 25 procent in Avtovaz.

Inmiddels is het kommer en kwel bij de Russische fabrikant. Onlang werd bekend dat 27.600 mensen op straat komen te staan. De Russische overheid stak al vele miljoenen euro’s in de autobouwer en ziet nu de noodzaak om Avtovaz flink te herstructureren. Omdat Renault 25 procent in handen heeft kunnen de Fransen belangrijke beslissingen blokkeren, volgens de Russische handelswetten.

Premier Putin stelde Renault daarom een ultimatum: óf investeren in Avtovaz, óf afstand doen van de aandelen. Renault heeft voor het eerste gekozen. Het merk heeft een ‘strategische interesse’ in de ontwikkeling van Lada en Avovaz. Ook de Russische overheid doet – opnieuw – een flinke duit in het zakje maar het is niet bekend hoeveel.