Meer slechte financiële resultaten autobouwers

Geen reacties

Eén voor één druppelen de financiële resultaten van de autofabrikanten binnen. Mazda, Renault en Mitsubishi duiken diep in de rode cijfers terwijl Volkswagen de winst met 81 procent ziet verdampen.

De economische recessie drukt stevig op de financiële resultaten van de autofabrikanten. Eerder kwamen al de slechte cijfers van onder andere Mercedes, PSA en Fiat naar buiten, vandaag maken Mazda, Renault, Volkswagen en Mitsubishi hun resultaten bekend.

Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, weet ondanks de recessie in de eerste helft van 2009 een winst van 494 miljoen euro te realiseren. Dat is 81 procent minder dan vorig jaar in dezelfde periode. De omzet liep met ‘slechts’ negen procent terug, dat valt mee vergeleken met de meeste andere fabrikanten.

Renault draaide bijvoorbeeld bijna 25 procent minder omzet. De gevolgen daarvan zijn dramatisch, in het eerste halfjaar van 2009 staat het concern voor 2,7 miljard euro in het rood. Vorig jaar in dezelfde periode maakte Renault nog 1,6 miljard euro winst.

Mitsubishi sluit het eerste kwartaal van het financiële boekjaar af met 190 miljoen euro verlies. De omzet halveerde ten opzichte van vorig jaar, toen het bedrijf in dezelfde periode nog 75 miljoen euro winst wist te halen. Ook Mazda noteert rode cijfers. Het Japanse merk draaide 160 miljoen euro verlies in het eerste kwartaal van het financiële boekjaar. De omzet liep met 45 procent terug.