Laurens van den Acker naar Renault

Geen reacties

De Nederlandse ontwerper Laurens van den Acker wordt de nieuwe vicevoorzitter van Renault Corporate Design. Hij volgt Patrick le Quément op, die 22 jaar voor het concern heeft gewerkt.

Van den Acker heeft gisteren afscheid genomen van Mazda. Hij zal niet lang werkloos zijn, want op 15 mei begint hij alweer bij Renault. Daar volgt hij Patrick le Quément op, die naast senior vicevoorzitter Ontwerp ook lid is van het management team. Le Quément stapt eind oktober op. Gezien zijn leeftijd zal hij met pensioen gaan. Renault vermeldt niet of Van den Acker op termijn kan toetreden tot het management team.

Laurens van den Acker (1965) behaalde zijn doctoraal in industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft. Hij begon zijn carrière met een leuke opdracht, namelijk het ontwerpen van het interieur voor de Bugatti EB110 GT supercar. Van 1998 tot 2005 werkte hij voor de Ford Motor Company, waar hij opklom tot hoofdontwerper Strategisch Design. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het platform van de Ford Escape, een compacte SUV die in Europa als Ford Maverick verkocht werd. Bij Ford-dochter Mazda (vanaf 2006) was de ontwerper verantwoordelijk voor het design van de nieuwe Mazda 3 en de Mazda 6 SportBreak.

Gedurende de laatste jaren verwierf de Nederlander vooral bekendheid als ontwerper van de Mazda Nagare conceptauto-serie. Het thema ‘flow’ (in het Japans ‘Nagare’) stond centraal in het ontwerp van fraaie conceptcars als de Ryuga, Furai en Kiyora. De Mazda Kazamai, ook uit deze serie, is tot en met vandaag nog te zien op de AutoRai (foto). Namens Mazda ontving Van den Acker verschillende prijzen voor de Nagare-reeks, onder andere de Grand Prix du Design. We zien dan ook reikhalzend uit naar het eerste Renault-ontwerp van de hand van Van den Acker.