Jubileummodel Renault Espace 25 jaar

Geen reacties

Europa’s eerste MPV, de Renault Espace, is bijna 25 jaar oud. Om dat te vieren verschijnt de Renault Espace 25th Anniversary Limited Edition, die vanaf heden te bestellen is.

In juli 1984 zag de eerste generatie Renault Espace het levenslicht. Met zeven zitplaatsen bood de wagen een zee aan ruimte. Het multi-purpose concept was nieuw: de auto was variabel in te delen dankzij de stoelen die niet alleen apart voorover te buigen maar ook te verwijderen waren. Bij de tweede generatie (vanaf 1991) was dit nog makkelijker nu de achterstoelen ook over rails konden glijden.

De Espace kreeg te maken met concurrentie, andere automerken begonnen steeds meer Multi-Purpose Vehicles te bouwen. Dus werd generatie drie van de Espace (1996) moderner, luxer en kwam er een verlengde versie. Tegenwoordig levert Renault de Espace IV (sinds 2002) met een stalen body in plaats van het gebruikte composiet in eerdere generaties. Deze generatie is de eerste MPV in z’n klasse die vijf sterren behaalde in de EuroNCAP-botsproeven. Sinds 1984 zijn wereldwijd al meer dan 1,2 miljoen exemplaren verkocht van de Renault Espace.

Ter gelegenheid van de 25e verjaardag verschijnt in juli een gelimiteerde jubileumeditie. De Renault Espace 25th Anniversary Limited Edition is gebaseerd op de bestaande Carminat Evolution-uitrusting. Voor 2.000 euro extra (vanafprijzen van 35.350 euro) krijgen kopers een Espace die wordt opgetuigd met extra features ter waarde van 7.520 euro. De dCi 130-motor (met handmatige zesbak) of dCi 150 DPF-motor (met dezelfde transmissie of een automaat) levert gelijke prestaties als de reguliere Espace, maar verbruikt 0,1 l/100 km minder brandstof.

Aan de buitenzijde krijgt het jubileummodel de nieuwe Cendré beige metallic finish, 17 inch lichtmetalen wielen, onderdelen uit het Look Pack en natuurlijk de jubileumbadges. Onder de vele interieur-toevoegingen zijn climate control-bediening op de achterdeuren, een Carminat cd-bluetooth-mp3-navigatiesysteem en een dvd/divx-speler met 7 inch scherm geïntegreerd in de achterkant van de hoofdsteunen voor de voorpassagiers. Daarnaast worden veiligheidsvoorzieningen toegevoegd, bijvoorbeeld automatische koplamp-activering, een regensensor, bandenspanning-monitorsysteem en zes airbags.