Renault Grand Scénic: informatie en foto’s

Geen reacties

De nieuwe Renault Grand Scénic staat 23 april in de showroom. Daarom verstrekt het merk meer informatie over het model. Ook voegt het foto’s toe van de zevenpersoons-MPV, evenals van vijfpersoonsbroertje Renault Scénic.

Van een MPV verwacht je vooral dat je veel spullen makkelijk kunt opbergen. Dat moet geen probleem zijn bij de nieuwe Grand Scénic. De kofferruimte is met 10 procent (het equivalent van een koffer) toegenomen. Daarnaast zitten er in de auto meer dan veertig verschillende opbergmogelijkheden – dashboardkastje, lades onder de stoelen, compartiment onder de vloer en in het middenconsole, enzovoort – die nog eens 92 liter bergruimte bieden.

De Renault Scénic basisuitvoering gaat 23.300 euro kosten. Hoewel de prijs van de Grand Scénic nog niet bekend is belooft Renault dat deze lager wordt of gelijk blijft aan die van de oude uitvoering, hoewel de nieuweling meer voorzieningen biedt. Zo zijn er bij iedere zitrij 12V-stopcontacten. Een Carminat TomTom is geïngetreerd in elke MPV. Daarnaast beschikt de Grand Scénic over een plat TFT-kleurenscherm, audiosysteem, multimedia-aansluitingen en een parkeersensor plus achteruitrijdcamera. De elektrische stuurinrichting is vernieuwd om preciezer te kunnen rijden.

De Renault Grand Scénic komt op de markt met vijf benzinemotoren en zes diesels. Onder de benzinemotoren zit de nieuwe TCe 130, goed voor 130 pk en 190 Nm koppel. De andere benzinemotoren variëren van 110 tot 143 pk, de dieselmotoren van 105 tot 150 pk. De meeste uitvoeringen krijgen een zesversnellings handbak. De topuitvoeringen echter, worden voorzien van CVT (tweeliter benzinemotor) of automaat met zes verzetten (DCi 150 FAP-dieselmotor).

Renault vermeldt dat zes versies in aanmerking komen voor haar ‘milieu-handtekening’ Eco2. Vooral de dieseluitvoeringen van 105 en 110 pk stoten weinig CO2 uit, minder dan 140 g/km. Het bijbehorende verbruik ligt op 5,1 tot 5,3 l/100 km. Bij de overige diesels loopt het verbruik op tot 7 l diesel/100 km (en 184 g/km CO2). De benzineversies gebruiken 7,1 tot 7,7 l/100 km. De CO2-emissie van de bezine-uitvoeringen ligt tussen de 168 en 183 g/km. Volgens de fabrikant is de zevenzits-uitvoering de minst verbruikende MPV op de markt. Wat ook goed is om te weten is dat de onderhoudskosten (voor bijvoorbeeld olie verversen en filter vervangen) met 20 tot 30 procent omlaag gebracht zijn.