Renault Clio is Auto van het Jaar 2006

Geen reacties

Het was dit jaar een spannende strijd tussen weinig enerverende modellen om de prestigieuze titel Auto van het Jaar 2006. De 58 juryleden hadden er duidelijk moeite mee een uit het oog springende winnaar te kiezen. De Renault Clio versloeg uiteindelijk nipt de Volkswagen Passat.

Het is de tweede maal dat de Clio de titel Auto van het Jaar wint. In 1991 won het model eveneens, Renault sleepte eerder met de 16, de 9, de Scénic en de Mégane ook de titel in de wacht. Dit jaar dankt de Clio de overwinning voornamelijk aan hoge scores uit de drie grote, zuidelijke landen Spanje, Frankrijk en Griekenland en zeer constante resultaten in het algemeen. Hoewel de Passat en de 3 Serie meer eerste plaatsen toebedeeld kregen, stond de Clio het vaakst op de tweede plaats en kreeg hij van slechts één jurylid helemaal geen punten.

Op gepaste afstand eindigde de Alfa 159 als derde, vlak voor de BMW 3 Serie en Mazda5. Toyota, die vorig jaar nog de winnaar afleverde met de Prius, kon dit jaar geen potten breken. De Yaris eindigde afgetekend onderaan. Maar liefst 15 juryleden kenden de Yaris geen enkel punt toe, waarschijnlijk omdat Toyota niet alle juryleden in de gelegenheid had kunnen stellen tijdig met de auto te rijden. Toyotas tweede troef, de Aygo, eindigde slechts één plaatsje hoger. Het samenwerkingsverband met de Citroën C1 en de Peugeot 107 leverde weliswaar praktische en voordelige autos op, maar het compacte trio kon geen indruk maken op de autojournalisten.

De einduitslag:
256 ptn: Renault Clio
251 ptn: Volkswagen Passat
212 ptn: Alfa 159
203 ptn: BMW 3 Serie
198 ptn: Mazda5
187 ptn: Citroën C1/Peugeot 107 & Toyota Aygo
143 ptn: Toyota Yaris