Wereldauto van Renault

Geen reacties

Al enige jaren heeft Renault onder de noemer X90 een goedkope auto in voorbereiding, bestemd voor landen met een sterk groeiende economie. Nog deze maand introduceert dochterbedrijf Dacia het eerste concrete resultaat van deze inspanningen: de Logan.

De Dacia Logan is een robuust ogende vierdeurs sedan, met ruimte voor vijf personen en een bagageruimte van maar liefst 510 liter. In de Logan zijn tal van onderdelen verwerkt, die we reeds kennen uit diverse Renault-modellen. Het belangrijkste uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit nieuwe basismodel was vooral om de auto betaalbaar te houden. Bovendien moest hij bestand zijn tegen de vaak slechte wegen in de landen waar Renault deze Logan introduceert.

Wereldwijde productie

Om de prijs van de auto te drukken, gaat Renault de auto in fabrieken over de hele wereld produceren. Daarmee ontloopt Renault de importbeperkingen die veel overheden buitenlandse producenten opleggen om de nationale industrie te beschermen. De Logan loopt straks dus van de band in Roemeniƫ, Marokko, Colombia, Iran en Rusland. Hoe de auto gaat heten als hij een Renault-badge krijgt, is nog niet bekend.

Wel is bekend dat deze budgetauto tussen de 5.000 en 8.000 moet gaan kosten, afhankelijk van de markt en de uitvoering. In eerste instantie zal de Logan leverbaar zijn met een 1.4 of 1.6 liter benzinemotor met een vermogen van respectievelijk 55 kW/75 pk en 64 kW/90 pk. Later komt daar nog een krachtiger 1.6 liter zestienkleps benzinemotor bij, evenals een 1,5 liter dCi diesel.

Met de Dacia Logan zet Renault een belangrijke stap op weg naar een totale jaarproductie van vier miljoen autos. Volgens de Franse autofabrikant zijn afzetmarkten voor Noord-Amerika, Europa en Japan onderhand verzadigd, en moeten dus nieuwe markten worden aangeboord. Op termijn hoopt Renault jaarlijks 700.000 exemplaren van de Logan te gaan produceren, bestemd voor onder meer Midden- en Zuid-Amerika, Rusland, China, delen van Oost-Europa en Aziƫ. Of de auto ooit ook in ons land leverbaar wordt, is onwaarschijnlijk.