Driezits stadsauto van Renault: Zoé!

Geen reacties

Renault laat op de Autosalon van Genève die deze week van start gaat een proefballonnetje op voor een compacte auto met drie zitplaatsen. Hoewel voor de Zoé geen concrete productieplannen bestaan, zullen we stylingdetails van dit model terugzien in de opvolgers van de Twingo en Clio.

Dat geldt nadrukkelijk niet voor het opvallendste kenmerk van de Zoé, namelijk de driezits opstelling. Zowel de nieuwe Clio, die eind dit jaar verschijnt, als de Twingo, die voor 2006 gepland staat, zullen gewoon vier zitplaatsen hebben. Waarom dan toch dit prototype? De Franse autofabrikant kwam op het idee na het lezen van verkeersstatistieken, waaruit bleek dat iedere auto gemiddeld slechts 1,4 personen aan boord heeft. Eigen onderzoek leerde bovendien dat automobilisten twee zitplaatsen echter te beperkt vinden dus dan maar drie. Twee voorin, en een luxe fauteuil achter de bijrijdersstoel. De plek achter de bestuurder is ingericht als bagageruimte. Zo kun je in het slechts 3,45 meter lange autootje nog behoorlijk wat spullen kwijt.

Ook de exterieurstyling mag je opmerkelijk noemen. De stoere, wat bonkige voorzijde doet in de verte denken aan Renaults van weleer, zoals de succesvolle Dauphine. De voorruit is, geheel volgens de laatste trends, panoramisch, waarbij de dakpanelen omhoog kunnen scharnieren. En, net als de Peugeot 1007, zet ook Renault in op schuifdeuren. De achterruit heeft een sterke V-vorm.

De belofte die zijn sportieve uiterlijk maakt, wordt ingelost met een 1,2 liter turbomotor met 100 pk en 145 Nm aan koppel. Wij zeggen: zet er een extra stoel in en bouwen die Zoé!