Renault actief in Iran

Geen reacties

Renault stapt waarschijnlijk in het gat dat in Iran ontstaat nu de inmiddels redelijk gedateerde Peykan uit productie gaat. Speciaal voor opkomende automarkten ontwikkelde Renault de X90, een compacte en goedkope auto die naar verluidt ook in Iran geproduceerd gaat worden.

Bij het ontwikkelen van de X90 heeft Renault rekening gehouden met de over het algemeen smalle beurs van consumenten in Roemenië, Rusland en Marokko. En nu dus ook in Iran, waar de X90 de aloude Peykan moet doen vergeten. Maar ondanks een vriendelijke verkoopprijs van minder dan 5.000 euro zal dat nog lastig genoeg worden, want de Peykan is voor een Iraniër wat een Trabant ooit was voor een bevoorrechte Oost-Duitser.

Dertig jaar ongewijzigd

De productie van de Peykan Arabisch voor pijl ging van start in 1967, met hulp van het Britse Hillman. In 1978 stond een nieuw model op de rol, maar de revolutie onder ayatollah Khomeini gooide roet in het eten. We hebben hier dus te maken met een auto die al meer dan dertig jaar vrijwel ongewijzigd is gebleven. Waar vind je dat tegenwoordig nog?

Silver lady

En de Iraniërs zijn dol op hun nationale trots. Ruim zeventig procent van alle autos in en om Teheran is een Peykan. Allemaal zijn ze voorzien van een echte silver lady, het logo dat schaamteloos werd gepikt van Rolls Royce. In totaal rijden er nu meer dan twee miljoen Peykans rond, een behoorlijke prestatie voor een auto die wordt geleverd met veiligheidsgordels als exclusieve optie. De Renault X90 moet de opvolger gaan worden van de Peykan. Maar het zal wel een paar jaartjes duren voordat je ook van deze auto in ieder Iraans gehucht onderdelen kunt krijgen, zoals nu met de Peykan het geval is.