Renault werkt aan X90

Geen reacties

Sinds eind jaren 90 werkt Renault aan het project van de X90, een kleine en goedkope auto die bestemd zal zijn voor landen waar de automarkt feitelijk nog in de kinderschoenen staat. De X90 zal over niet al te lange tijd worden geïntroduceerd in landen als Rusland en Iran, voor een prijs die rond 5.000,- ligt.

Toen Renault van start ging met het project X90, was er sprake van dat deze gebouwd zou worden in de fabrieken van Dacia in Roemenië. Omdat de vooruitzichten zonnig zijn, zou Renault overwegen om de auto ook te gaan produceren in landen als Rusland, Marokko en Colombia. In eerste instantie werd uitgegaan van een jaarlijkse verkoop van 500.000 exemplaren, inmiddels is dat verkoopdoel bijgesteld. In 2010 wil Renault jaarlijks 700.000 stuks verkopen.

Dat komt onder meer omdat Renault momenteel studeert op mogelijkheden om de X90 ook in China, India en Latijns-Amerika op de markt te brengen. Overigens is X90 slechts de naam van het project, hoe de auto precies gaat heten, is nog niet bekend. Met de X90 wordt opnieuw een poging gedaan om een soort wereldauto op de markt te brengen, iets wat Fiat enkele jaren geleden ook probeerde met de Palio.

Het Palio-project mislukte echter jammerlijk, mede vanwege een te hoge prijsstelling en een ontwerp dat als saai en onpraktisch werd ervaren. Renault heeft dus goed kunnen kijken naar de fouten van Fiat, en verwacht dat het idee dit keer wel succesvol zal zijn.