Renault presenteert nieuwe, compacte benzinemotor

Geen reacties

De alliantie Renault-Nissan heeft samen met het moederbedrijf van Mercedes-Benz, Daimler, een nieuwe benzinemotor ontwikkeld. Dat de nieuweling zou komen was al bekend, nu weten we er alles van. Het blok heeft vier cilinders bij een motorinhoud van 1,3 liter, net iets groter dan de 1.2 TCe die hij vervangt. De motor debuteert in de Captur en Scénic, later vindt hij ongetwijfeld zijn weg naar andere modellen.  

Volgens Renault biedt de nieuwe 1.3 TCe meer rijplezier dankzij een hoger koppel bij hoge én lage toerentallen en een vloeiendere afgifte van het vermogen bij hoge toerentallen. Uiteraard moet de nieuwe motor zuiniger zijn dan zijn voorganger, onder meer door ‘Mirror Bore Coating’ van de cilinders. Hierdoor wordt de interne wrijving verminderd.

Veel technologie tegelijkertijd

De fabrikanten hebben zich er met de nieuwe motor zeker niet gemakkelijk vanaf gemaakt. Onder meer de verbrandingskamers zijn voorzien van een speciaal ontwerp waardoor het mengsel van lucht en brandstof beter wordt, de brandstof zelf wordt ingespoten onder een extra hoge druk van maar liefst 250 bar. Om het af te maken heeft de 1.3 TCe VVT-technologie, waarmee de kleptiming variabel is. Hierdoor moet de motor zowel bij lage als bij hoge toeren beter presteren.

Drie varianten voor Scénic

De nieuwe 1.3 TCe-motor komt in verschillende varianten. In de Scénic levert hij minimaal 115 pk, maar ook 140 en 160 pk zijn mogelijk. Hiermee is de nieuwe motor tot 30 pk sterker dan zijn voorganger. Het koppel van de sterkste versie bedraagt 270 Nm, 65 Nm meer dan voorheen mogelijk was. De twee krachtigste versies kunnen gekoppeld worden aan een automaat met dubbele koppeling (EDC).

Renault Captur met 130 en 150 pk

In de Renault Captur levert de 1.3 TCe standaard 130 pk en 220 Nm koppel, , later komt er ook een uitvoering met maar liefst 150 pk en 250 Nm. De eerste is altijd gekoppeld aan een handgeschakelde versnelingsbak, de tweede heeft naar wens een EDC-automaat.

In de prijslijst

Bij de Scénic staan de nieuwe motoriseringen al enige tijd in de prijslijst, bij de Captur zal dit ongetwijfeld snel volgen. Een Renault Scénic TCe 115 met nieuwe motor is er vanaf 26.890 euro.