Nieuwe stap zelfrijdende Renault: obstakels ontwijken

Geen reacties

De Renault Groep heeft een nieuwe stap gezet in autonoom rijden: een zelfrijdende Renault Zoe kan leren net zo goed obstakels te ontwijken als een professionele testrijder.

Het Renault-innovatielaboratorium heeft een demonstratie gegeven van een zelfrijdende Renault Zoe. Dit prototype kan net zo goed obstakels omzeilen als een testrijder.

Hiervoor worden niet alleen sensoren gebruikt die de obstakels vóór de auto opmerken. Ook zelflerende algoritmes worden toegepast. Eerst rijdt een professionele testrijder met de Zoe een parcours op hoge snelheid. Het systeem leert van deze rijhandelingen. Daarna is het systeem in staat het traject zelfstandig op een veilige manier af te leggen. 

De Renault Groep zet, in het kader van het vijfjarenplan Drive the Future, vol in op zelfrijdende auto’s. Binnen 5 jaar moeten liefst vijftien modellen verschijnen die in mindere of meerdere mate autonoom kunnen rijden. De zelfrij-focus ligt bij Renault op veiligheid. Het bedrijf investeert vooral in ‘mind off’ technologieën – systemen waarvan een automobilist zich niet bewust hoeft te zijn. Voor de nieuwe techniek is samengewerkt met de bekende Standford Universiteit.