Renault Symbioz Concept: mysterieuze toekomst

Geen reacties

Hoe ziet automobiliteit in de toekomst eruit? Het is een vraag die alle autofabrikanten stellen, Renault waagt zich aan een antwoord op de IAA in Frankfurt met de Symbioz Concept.

Het is een bijzonder studiemodel, de Symbioz van Renault. Het merk laat op de IAA in Frankfurt zien hoe we in de toekomst auto’s verbinden met de infrastructuur en ons huis. “De Symbioz is onze toekomstvisie voor 2030”, aldus de woordvoerder van Renault in Frankfurt. “Ook qua design laat deze auto zien welke kant we opgaan.”

De Symbioz is een zelfrijdende auto. Maar Renault legt zich niet zomaar neer bij het feit dat alle auto’s in de toekomst volledig autonoom rijden: “Zelfrijdende auto’s zijn oké, maar we willen mensen ook de kans bieden om zelf te rijden.” Daarom heeft de Symbioz verschillende rijstanden zodat de bestuurder zelf kan aangeven dat hij handmatig wil sturen. De stoelen in het studiemodel kunnen transformeren van lounge-zetels naar strak zittende sportstoelen.

Uiteraard is de aandrijving van de Symbioz volledig elektrisch, de concept car heeft twee elektromotoren die samen een vermogen van 500 kW produceren. Omdat die in de wielen zijn ingebouwd, ontstaat er veel ruimte in het interieur. Met een lengte van 4,70 meter is de Symbioz niet extreem groot, maar door de enorme cabine lijkt hij veel groter.

De Symbioz is geen direct voorbode van een nieuw model, maar Renault werkt wel degelijk aan een zelfrijdende auto. De woordvoerder geeft aan dat Renault ‘ermee komt als de regelgeving op orde is.’ Dat zal waarschijnlijk niet eerder dan 2023 zijn.