Weer vijf sterren voor nieuwe Renault

Geen reacties

Renault lijkt een abonnement op vijf sterren te hebben bij Euro NCAP. Iedere keer als er een nieuw model uitkomt, wordt de botsveiligheid standaard met vijf sterren beoordeeld. Zo ook de nieuwe Modus. Daarmee laat Renault zien dat ook kleine autos aan de Euro NCAP botsnormen kunnen voldoen.

De vijf sterren heeft de Modus te danken aan de resultaten bij de frontale en zijdelingse botsproeven. Voor kindveiligheid kreeg de auto vier sterren. Vooral dat laatste is een prima score, want veel fabrikanten zijn met kindveiligheid nog niet zo bezig. De Modus is al de zevende Renault met een vijfsterren waardering, terwijl er inmiddels tien tegen de muur zijn geparkeerd.

Heel bijzonder is de score ook weer niet. Omdat fabrikanten de normen kennen waarop Euro NCAP de veiligheid van autos beoordeelt, zijn er nauwelijks nog autos die slechter dan vier sterren scoren, en een score van vijf is redelijk gemeengoed geworden. Bovendien is de meting nogal eenzijdig. Zo wordt er alleen gekeken naar de passieve veiligheid dus als het al te laat is om de aanrijding te voorkomen. Er wordt geen rekening gehouden met de veiligheidsvoorzieningen die helpen om een ongeval te voorkomen, zoals het onderstel en elektronische hulpsystemen zoals ABS, ESP en tractiecontrolesystemen. Toch zijn er veel consumenten die zich bij de aanschaf blindstaren op de sterren.