EuroNCAP deelt hoge scores uit

Geen reacties

Vier van de vijf nieuwe modellen die EuroNCAP onlangs aan de gebruikelijke botsproeven heeft onderworpen zijn erin geslaagd de maximale score van vijf sterren te halen op het gebied van bescherming van volwassen inzittenden. Het gaat om de Lancia Delta, Hyundai i30, Renault Koleos en Mercedes-Benz ML-Klasse.

De Daihatsu Cuore blijft met vier sterren iets achter, maar dat maakt het geenszins een onveilige auto. De Japanse stadsauto krijgt aftrek omdat de airbag aan passagierszijde iets te langzaam wordt ontplooid en omdat de stuurkolom een potentieel risico vormt voor de bovenbenen van de bestuurder.

Naast de bescherming van volwassenen, kijkt EuroNCAP ook naar de veiligheid van kinderen aan boord. De Hyundai i30 en Renault Koleos scoren op dit gebied het beste met vier van de vijf sterren. De andere drie geteste modellen scoren drie sterren. Met de voetgangersveiligheid blijkt het minder goed te zitten. De geteste auto’s blijven op twee van de vier sterren steken. De Mercedes-Benz ML-Klasse haalt zelfs maar één ster.

Vanwege de tegenvallende resultaten op het gebied van voetgangersveiligheid heeft EuroNCAP besloten het beoordelingssysteem te herzien. Dit moet fabrikanten aanmoedigen om zich niet alleen te richten op de bescherming van inzittenden.