Volgende Nissan GT-R wordt een hybride

Geen reacties

Nissan zet een eerste stap naar de elektrificatie van z’n sportwagens: de volgende generatie Nissan GT-R krijgt een hybride aandrijving.

Nissans plannen om ook sportauto’s te voorzien van een elektrische aandrijving dateren al van het begin van dit decennium. In 2011 verscheen de Esflow Concept als een van de allereerste elektrische sportwagens. 

In een gesprek met het Britse magazine Autocar zegt Andy Palmer, vice-president van Nissan: “In de toekomst is elektrificatie van alle auto’s onvermijdelijk. De innovaties die hieruit volgen zullen ook in sportauto’s als de GT-R komen.” Hij ziet dit als een win-win situatie: “De elektrische systemen kunnen de gaten vullen in de koppelcurve en daarmee tot echt betere prestaties leiden; daarnaast verlagen ze de uitstoot.” 

“Ik verwacht dus de een of andere vorm van hybride voor de volgende generatie [GT-R]”, aldus Palmer. Hij gaat niet in op welke vorm dat zal zijn, het kan dus variëren van een ‘milde hybride’ – die bijvoorbeeld een boost levert bij acceleratie – tot een ‘full hybrid’, waarmee een beperkt aantal kilometers volledig elektrisch kan worden gereden. 

In de toekomst is elektrificatie van alle auto’s onvermijdelijk

Nissan GT-R Nismo

De volgende generatie Nissan GT-R wordt omstreeks 2015 verwacht. Het wordt het eerste model dat volledig door Nissans tuningpartner Nismo wordt ontwikkeld. Volgend jaar komt eerst de GT-R Nismo in de verkoop; deze wordt eind deze maand op de Tokyo Motor Show onthuld. Voor deze sportieve variant van de huidige generatie GT-R heeft Nismo hulp gekregen van Williams Advanced Engineering, bekend uit de Formule 1.

Of Williams ook mee gaat werken aan de volgende generatie GT-R is nog onduidelijk. Wel wil Nissan de traditie behouden om ook dan ieder jaar de wagen te verbeteren. Zo worden op de beurs Tokio weer snellere rondetijden van de GT-R op de Nürburgring meegedeeld, die waarschijnlijk neergezet zijn door (reserve) F1-coureur Sebastian Buemi.