Eerste rij-indruk vernieuwde Nissan Leaf

Geen reacties

Met de volledig elektrische Leaf bracht Nissan de eerste betaalbare, massa-geproduceerde elektrische auto op de markt. Na 2,5 jaar is het tijd voor een update. Volgens Nissan rijdt de Leaf beter, heb je een groter actieradius en is de laadtijd gehalveerd. Op uitnodiging van Nissan vloog ik naar Oslo om de vernieuwde Leaf in de praktijk uit te testen.

De keuze voor Oslo is niet geheel toevallig. Nissan verkoopt in Noorwegen veruit de meeste Leafs. Ruim 4.100 van de 10.000 in Europa verkochte exemplaren gaan naar het Scandinavische land. De elektrische Nissan moet ook in Nederland meer kopers aantrekken. Om dit te stimuleren is het vanaf nu ook mogelijk om het accupakket te leasen vanaf 79 euro per maand, dan betaal je net geen 24 mille voor de auto zelf. Deze lagere instapprijs moet de overstap nog gemakkelijker en betaalbaarder maken. De complete auto is met 29.790 euro inclusief accu’s bijna 3 mille voordeliger geworden dan de vorige. Verder kun je vanaf nu uit drie bekende Nissan uitvoeringen kiezen: de Visia, Acenta en Tekna. Samen met de uitbreiding van het kleurengamma en de 40 liter grote kofferbak (nu 370 liter) is de vernieuwde Leaf een stuk veelzijdiger.

De vorige had een behoorlijk Amerikaans weggedrag, dat is bij de vernieuwde Leaf flink verbeterd

Bruikbaarder

Vanaf een centrale plaats in de stad vertrek ik in een bordeauxrode Leaf voor de testrit. De Leaf rijdt nog altijd bijzonder soepel, mede dankzij de standaard automaat. De nieuwe B-modus van de transmissie zorgt voor een normale acceleratie en een sterkere regeneratie bij gas los of remmen, waardoor energie wordt teruggewonnen. Voorheen kon dit alleen in de eco-modus waarin ook de gasrespons zich aanpaste, maar in de vernieuwde Leaf kun je de mate van acceleratie en regeneratie onafhankelijk van elkaar instellen. De besturing is nog steeds vrij wazig en gevoelloos, vooral rond de middenstand gebeurt er weinig. Gelukkig helt de Leaf door het nieuwe onderstel een stuk minder over. De vorige had een behoorlijk Amerikaans weggedrag, dat is bij de vernieuwde Leaf flink verbeterd. Desondanks bonkt het onderstel op korte oneffenheden, omdat de demping vrij stevig is.

De boordcomputer toont met volle accu’s een actieradius van 124 km. In theorie is de reikwijdte vergroot van 175 naar 199 km. Een groot voordeel is dat je nu in vier uur kunt laden in plaats van acht. De Leaf moet dan wel aan een laadpaal staan en niet thuis aan het verlengsnoer aangesloten zijn. Een andere optie is een snellader, waarmee je in 15 minuten de accu van 30 naar 80 procent laadt. Hiermee is de Leaf een stuk bruikbaarder en kun je makkelijker langere afstanden afleggen, zonder lange tussenpauzes.

Toegankelijker

Hoewel je het aan de buitenkant nauwelijks ziet, is de nieuwe Leaf flink verbeterd. Hij rijdt prettiger, is sneller op te laden en heeft een lagere vanafprijs. Dit maakt elektrisch rijden een stuk toegankelijker. De beperkte actieradius – zoals bij elke elektrische auto – blijft een probleem als je lange afstanden wilt afleggen, maar voor bijvoorbeeld vakanties biedt de Nissan-dealer of leasemaatschappij vervangend vervoer aan. Gebruik je de Leaf alleen in Nederland en kom je de Randstad niet uit, dan koop (of lease) je een auto die in gebruik zeer aangenaam en voordelig is.