Nissan Sport Sedan Concept en andere nieuwtjes

Geen reacties

Op de aanstaande autoshow in Detroit neemt Nissan de Sport Sedan Concept mee. Het merk heeft ook nieuws te melden over de BladeGlider: die zou in productie gaan.

Met de hiernaast afgebeelde teaser kondigt Nissan aan dat het merk over ruim een week op de autoshow van Detroit aanwezig zal zijn met een nieuwe conceptcar. Deze Sport Sedan Concept is de voorbode van een model dat daadwerkelijk in productie zal gaan. Of de auto ook naar Nederland komt is nog onbekend. Evenmin geeft Nissan nu al technische details vrij.

De Sport Sedan Concept zou kenmerken hebben van de ‘volgende generatie ontwerptaal’ van Nissan. Eerder werd deze designrichting in gang gezet met de studiemodellen iDx Freeflow en iDx Nismo Concept, die eind 2013 in Tokio op de beurs stonden (en ook in Detroit te zien zullen zijn). Met name de sportieve elementen zouden terugkeren op de nieuwe conceptcar, want Nissan wil ‘de principes van een sportauto toepassen op een sedan’. 

BladeGlider in productie

Een andere conceptcar uit Tokio, de futuristische BladeGlider, gaat op de middellange termijn in productie. Dat heeft de baas Productieplanning en tevens Nissan-vicevoorzitter Andy Palmer gezegd tegen het Britse Car magazine. Eerst voert Nissan nog een juridisch gevecht om de intellectuele rechten van het ontwerp. Die worden betwist door Racing Team Panoz, dat in 2012 met de Nissan DeltaWing deelnam aan de 24 Uur van Le Man.

De BladeGlider is het antidotum van de traditionele sportauto

Het is de bedoeling dat de Nissan BladeGlider ‘de productieauto met beste rij-eigenschappen ter wereld’ wordt. Tegelijkertijd is de auto het ‘antidotum (tegengif – red.) van de traditionele sportauto’, aldus Palmer. Over de elektrische BladeGlider met 30:70-gewichtsverhouding zegt hij: “Hij geeft een heel nieuw idee van het besturen van een auto: het gewicht ligt boven de achterwielen, de auto drift neutraal en legt geen schuldgevoel op. Hij ziet er totaal anders uit, is leuk om mee te rijden en brengt geen schade aan de aarde toe.”