Nissan IDx gaat in productie

Geen reacties

De Nissan IDx conceptcar gaat toch in productie. Dat zei Nissans vice-president Andy Palmer deze week op de autoshow van Detroit. We kunnen de hippe retro-auto in 2016 tegemoet zien. 

Tegen journalisten op de beurs zei Palmer: “Zeg niet dat we beide doen, maar we zullen in ieder geval een van de twee doen.” Hij doelde op de twee IDx-conceptcars die vorig jaar in Tokio debuteerden en momenteel in Detroit te zien zijn. De IDx Freeflow vertegenwoordigt een lifestylemodel terwijl de IDx Nismo een performanceversie is. 

Momenteel wordt bij Nissan intern gediscussieerd welke van de twee gerealiseerd zal worden. Wordt het de Freeflow, dan wordt deze voorzien van een 1,2 of 1,5 liter benzinemotor en een CVT. De Nismo zou een 1.6 met turbo krijgen, zodat tegen de 200 pk beschikbaar komt. “Die is licht van gewicht, een relatief kleine motor, zodat je een hoop plezier krijgt met achterwielaandrijving”, aldus Palmer. Betaalbaar plezier bovendien: “Nismo staat voor de democratisering van AMG.” 

De IDx Freeflow lijkt echter de hoogste ogen te gooien wat betreft productiekansen. Die is opgezet om jongeren weer te enthousiasmeren voor auto’s. Het was geen opzet maar het collaboratieve ontwerpproces van de ‘sports car for a bad boy’ heeft geleid tot een soort retromodel van de Datsun 510. Het design van het uiteindelijke productiemodel moet hier niet al te veel vanaf gaan wijken. De retrolook wordt dan ook het concurrerende element ten opzichte van de IDx-rivalen: de Toyota GT86 en de Subaru BRZ.