Nissan Nismo en RS-modellen op stapel

Geen reacties

Niet alleen de Juke, maar een flink aantal modellen van Nissan zullen de ‘Nismo treatment’ ondergaan. Naast deze ‘betaalbare AMG-modellen’ komt het merk ook met extreme RS-uitvoeringen – tot en met de Nissan GT-R aan toe.

De Nissan Juke Nismo die voor begin 2013 is aangekondigd is nog maar het begin van de Nismo performance-serie, zo kondigt vice-president Andy Palmer aan in het Britse tijdschrift Auto Express. Een hele reeks Nissan-modellen zal door huistuner Nismo onder handen worden genomen. Deze performance modellen krijgen zo’n 15 procent extra vermogen, aangepaste ophanging en besturing plus een sportieve bodykit. “Zie het Nismo-merk als een betaalbaar alternatief voor de AMG-divisie van Mercedes”, zegt Palmer strategisch.

Bij de Nismo-uitvoeringen zal de nadruk liggen op de sportieve styling. Wie meer sport-eigenschappen in het rijden zoekt kan straks kiezen voor de extreme circuit-uitvoeringen die voorlopig de naam ‘RS’ hebben meegekregen, zo geeft Palmer aan. De eerder geshowde Juke R met GT-R techniek is een voorbeeld. Deze komt als ‘Juke Nismo RS’ in gelimiteerde oplage op de bestellijst te staan voor ‘een bedrag met zes nullen’. De 1.6 DiG-T liter motor moet met 270 pk de lichtgewicht uitvoering van de cross-over flink opstuwen.

In de ‘gewone’ Nismo-serie verschijnt de Juke Nismo (met circa 215 pk 1.6) het eerst. Opvallende tweede is de elektrische Leaf Nismo, die we al eerder als conceptcar zagen. Deze auto krijgt blauwe accenten in plaats van de rode kleur waar Nismo om bekendstaat. Naar verwachting zal de performance Leaf 125 pk en 320 Nm koppel te verzetten hebben. Eind 2013 verschijnen Nismo-uitvoeringen van de 370Z, die al in de Verenigde Staten rondrijdt, en van de GT-R. Palmer suggereert dat ook van deze twee sportauto’s RS-versies zullen komen – hoe wild wil je het hebben? – maar daarvoor moeten we eerst wachten op de volgende generatie 370Z. Die verschijnt in 2014.