‘Nissan Leaf in toekomst goedkoper’

Geen reacties

Nissan gaat de Leaf binnenkort in Europa bouwen. Dat zou nog wel eens gunstige gevolgen kunnen hebben voor de prijs van de elektrische auto.

De verkoop van elektrische auto’s komt langzaam op gang. Nissan is een van de pioniers en de Leaf kun je zien als de eerste volwaardige elektrische auto op de Nederlandse markt. De auto wordt nu nog in Japan gebouwd maar Nissan gaat de exemplaren voor de Europese markt vanaf volgend jaar in Groot Brittannië produceren.

Nissan zal dan waarschijnlijk tegelijk wat wijzigingen doorvoeren. Het ontwerp moet wat ‘Europeser’ worden, zo zegt een hooggeplaatste Nissan-manager tegenover Automotive News Europe. Ook wordt gewerkt aan een grotere actieradius. Nu is die in de praktijk 80 tot 100 kilometer.

Het belangrijkste voordeel van productie in Europa: de Leaf wordt goedkoper. Nissan bespaart namelijk op logistieke kosten en importbelastingen en heeft dan bovendien geen last meer van de sterke Japanse munt. Ook wordt de levertijd aanzienlijk korter, wel zes tot acht weken. Of alle verbeteringen meteen al volgend jaar zichtbaar zijn is nog niet zeker. Wel zeker is dat de productieverhuizing vroeg of laat voordeel oplevert voor toekomstige kopers.