Eerste Lada’s ‘by Renault’ in februari

Geen reacties

Het gaat er nu echt van komen. De eerste nieuwe Lada-modellen, ontwikkeld in samenwerking met Renault, zullen eind februari van de lopende band afrollen.

De Russische autobouwer AvtoVaz staat aan het begin van een nieuw tijdperk. De machinerie om (voormalige) Renault-modellen in de fabriek aan de Wolga te bouwen is zo goed als gereed. Eind februari zullen de eerste vierdeurs sedans, in samenwerking met Renault herontwikkeld, als Lada op de markt worden gebracht, vertelt AvtoVaz-CEO Igor Komarov tegen het persbureau Bloomberg.

Moest de grootste autofabriek ter wereld in 2009 nog worden gered van een faillissement, in het afgelopen jaar groeiden de verkopen weer met 10 procent. Nu kunnen de productie-aantallen doorgroeien van 630.000 naar 750.000 per jaar. Om dat te halen zullen er ook modellen van Renaults zusterbedrijf Nissan worden gebouwd. Of er Lada’s ‘by Renault’ naar West-Europa komen is nog onbekend. Hier worden al Dacia’s verkocht dus die modellen zullen zeker niet als Lada bij ons worden uitgebracht.

Renault-Nissan heeft nu 25 procent van de aandelen van AvtoVaz in handen. CEO Carlos Ghosn zegt dat er slechts ‘weken’ te gaan zijn voordat de overname rond is om uit te breiden tot 50 procent. Ghosn sluit uit dat Renault-Nissan elektrische auto’s in Rusland gaat bouwen. “Die zijn eenvoudig te duur zonder overheidssubsidie.”