Nissan Qashqai krijgt zuinige dieselmotor

Geen reacties

Nissan kondigt de nieuwe Qashqai en Qashqai+2 Pure Drive aan. Daarin is de tweeliter dCi-motor vervangen door de nieuwe 1.6 dCi-motor die zuiniger en schoner is. Later volgt een nog efficiënter versie.

Nissan werkt eraan om ieder jaar de CO2-emissie van de zuinige Pure Drive-modellen verder naar beneden te krijgen. Bij de introductie van dit milieulabel lag de grens op 140 g/km, nu op 130 g/km. Dat betekent dat er voor de Qashqai en zevenzitter Qashqai+2 een nieuwe motor beschikbaar komt die slechts 129 g/km aan CO2 uitstoot.

Deze nieuwe 1,6 liter dieselmotor ‘levert de prestaties van de pittige 2,0 liter dCi maar evenaart of verbetert het bescheiden brandstofverbruik en de lage emissie van onze 1.5 dCi-motor’, volgens senior vice-president van Nissan Europe Paul Willcox. De motor kan maximaal 130 pk voortbrengen en 320 Nm koppel vanaf 1.750 tpm. Volgens de fabrikant is het verbruik gemiddeld 4,9 l/100 km, dat is 1 op 20,4.

De nieuwe Qashqai Pure Drive komt in de verkoop – tegen een nog onbekende prijs – met een reeks nieuwe opties. Een voorbeeld is de nieuwe continu variabele transmissie, een ander is de Around View Monitor die het zicht rondom de auto verbetert bij bijvoorbeeld het parkeren.

Wie een nog schonere Qashqai wenst kan beter nog even wachten. Begin volgend jaar introduceert Nissan een Qashqai(+2) Pure Drive met start/stop-systeem. Die verbruikt gemiddeld slechts 4,5 l/100 km aan diesel (1 op 22,2) en stoot 119 g/km aan CO2 uit.