Renault-Nissan low budget cars

Geen reacties

De Renault-Nissan alliantie onderzoekt de ontwikkeling van een reeks zeer goedkope auto’s. Toch blijken de berichten over een ’2.500 euro auto’ onjuist.

Een woordvoerder van Renault-Nissan heeft bevestigd dat het concern werkt aan een nieuw gamma betaalbare stadsauto’s. De autobouwer kijkt onder meer naar een model onder de Nissan Micra en een auto ter grootte van de Renault Twingo (circa 3,6 meter lang). De woordvoerder ontkende echter dat het gaat om een auto die slechts 2.500 euro zal kosten, zoals de Franse krant La Tribune deze week meldde. De bestudeerde voertuigen zullen ‘beslist meer kosten’.

Ze gaf verder aan dat het project losstaat van de ontwikkeling van een concurrent voor de Tata Nano. De directeur van samenwerkingspartner Bajaj Auto zei eerder al in de media dat de partijen tot de conclusie zijn gekomen dat een auto voor een prijs zo laag als 2.500 euro financieel niet haalbaar blijkt te zijn.

De auto’s die er wel gaan komen worden ontwikkeld in India. Dat land is, samen met andere opkomende economieën, ook de markt waar de nieuwkomers primair voor bedoeld zijn. Op termijn komen de low budget cars, net als eerder de Dacia-modellen, ook naar volwassen automarkten ‘waar honger bestaat naar dit soort modellen’. De ontwerpen zullen worden verkocht onder beide merknamen, Renault en Nissan. Voor Renault is de verkoop van instap- en budgetmodellen van groot belang voor de bedrijfswinst.

Het nieuwe project staat onder leiding van Gérard Detourbet. Hij stuurde eerder de ontwerpteams aan voor de Dacia Logan en Sandero (hiernaast afgebeeld). Een van de grote verschillen met deze modellen is dat de nieuwe reeks compacte auto’s zeer zuinig moet worden. Voor de Europese markt is dat een absolute voorwaarde, willen de nieuwkomers kunnen concurreren met andere merken. Er wordt een geheel nieuw platform ontwikkeld voor dit gamma.