Eindelijk: de schone Nissan Micra DIG-S

Geen reacties

Bij de presentatie van de nieuwe generatie Micra, een jaar geleden, beloofde Nissan het al: de komst van een zuinige en schone uitvoering. Nu presenteert het merk deze Micra DIG-S, die wordt vrijgesteld van BPM en MRB en een bijtelling heeft van slechts 14 procent.

DIG-S’ staat voor ‘Direct Injection Gasoline-Supercharger’. De nieuwe motor waar het allemaal om draait is dus een benzine krachtbron met directe injectie en een compressor. Nissan gebruikt geavanceerde compressie-technologie waardoor de kracht flink toeneemt en de response op het gaspedaal directer wordt. Tegelijkertijd gaat het om een van de zuinigste en schoonste benzinemotoren die op dit moment op de markt zijn.

Ter illustratie de cijfers. Genereert de reguliere 1,2 benzinemotor uit de Micra 80 pk, de 1.2 DIG-S komt tot 98 paardenkrachten. Het koppel komt uit op maximaal 142 Nm en de topsnelheid op 180 km/u. De basisuitvoering Visia, voorzien van een handbak, stoot slechts 95 g/km aan CO2 uit. Daardoor hoeven zakelijke rijders slechts 14 procent bij te tellen. Particulieren worden vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting, wat volgens de fabrikant circa 1.000 euro zal schelen in aanschafprijs. Het gemiddelde brandstofverbruik ligt op 4,1 l/100 km, ofwel, 1 liter benzine is goed voor 24,4 km rijden.

De Nissan Micra DIG-S is standaard voorzien van een start/stop-systeem en terugwinning van remenergie. De auto verschijnt ook in de uitrustingsniveau’s Acenta en Tekna. Naast de handbak zal een CVT verkrijgbaar zijn. Deze versie met automaat stoot 115 g/km aan CO2 uit en komt daarmee in de 20 procent bijtellingscategorie. De Micra DIG-S beleeft zijn debuut op de Autosalon in Genève, precies een jaar nadat de nieuwe Micra werd voorgesteld. Op de exacte prijzen moeten we nog even wachten.