Alliantie Renault en Daimler bespaart miljarden

Geen reacties

De op handen zijnde alliantie tussen Renault-Nissan en Daimler kan een besparing van miljarden euro’s per jaar opleveren. De samenwerking wordt naar alle waarschijnlijkheid woensdag bekend gemaakt.

Renault-Nissan en Daimler zijn dichtbij een alliantie. De twee bedrijven tekenen waarschijnlijk woensdag een overeenkomst die jaarlijks een besparing van miljarden euro’s ontwikkelingskosten moet opleveren. De partijen nemen een belang van minder dan vijf procent in elkaar.

Het mes snijdt bij alliantie aan meerdere kanten. Zo gaat de volgende generatie Twingo techniek delen met toekomstige Smart-modellen en gaat luxemerk Infiniti Mercedes-techniek gebruiken. Ook op het gebied van bedrijfswagens trekken de twee partijen samen op. Een compacte Mercedes bedrijfswagen op basis van de Kangoo is niet ondenkbaar.

De grootste vis voor Daimler is echter de expertise van Nissan op het gebied van elektrische mobiliteit. Nissan en Renault brengen begin volgend jaar een volledig elektrisch aangedreven auto op de markt. Daimler experimenteert op dit moment met een elektrische Smart. Door de techniek samen verder te ontwikkelen besparen de drie autobouwers veel kosten.