Nissan Land Glider helt over als motorfiets

Geen reacties

Het presenteren van elektrische auto’s is al zo gewoon, dat je als fabrikant met iets bijzonders moet komen wil je nog opvallen. Dat lukt Nissan met de Land Glider Concept, die net als een motorfiets overhelt in de bochten.

Vooruitlopend op de Tokyo Motor Show, waar de conceptcar haar officiële werelddebuut beleeft, werd de Nissan Land Glider gisteren al gedemonstreerd aan de pers. In de toepasselijke omgeving van de Japanse hoofdstad bleek de elektrisch aangedreven tweezitter een perfect vervoermiddel om door smalle straatjes te manoeuvreren, op kleine parkeerplaatsen te passen en korte bochten te nemen.

Het meest opvallende aan de Nissan Land Glider Concept zijn de wielen, die onafhankelijk van de cabine kunnen bewegen. Zodoende kan de auto uitwijken en overhellen als een motorfiets. Net als bij een ‘steering-by-wire’ systeem worden besturing en wielophanging niet slechts mechanisch geregeld, maar ook met behulp van computersoftware. Deze berekent en verzorgt automatisch de benodigde hellingshoek – welke maximaal 17 graden naar links of rechts kan zijn.

Zoals we tegenwoordig vaker zien bij conceptcars zitten de passagiers achter in plaats van naast elkaar. Het voertuig is 3,1 m lang, slechts 1,1 m breed en 1,42 m hoog. De wielbasis is 2,18 m. Het ‘zero emission’-voertuig heeft twee elektromotoren die de achterwielen aandrijven. Verder is er een lithium-ion accu aan boord. Ook is de Land Glider voorzien van sensoren die obstakels detecteren om een crash te voorkomen.

Met het concept wil Nissan een idee geven hoe het aankijkt tegen mobiliteit in het huidige tijdperk. “We hebben het idee dat de verkenningen van elektrische auto’s in een nieuwe fase beland zijn,” zei ontwerpdirecteur Takashi Nakajima tijdens de presentatie, doelend op de specifieke vormgeving en techniek. Toch zijn er nog geen plannen om de Land Glider in productie te nemen.