Elektrische auto Nissan nog dit jaar onthuld

Geen reacties

Nissan zet vaart achter de bouw van elektrische voertuigen. Nog dit jaar onthult het merk haar eerste model met alleen een elektromotor. Na enkele ervaringsjaren onder leaserijders wil het merk in 2012 klaar zijn voor massaproductie en -verkoop.

Momenteel test Nissan de technologie voor elektrische voertuigen (EV’s) uit in een omgebouwde Nissan Cube (foto). De eerste EV die in de verkoop gaat zal echter een geheel nieuw model zijn. Volgens het Britse blad Autocar gaat het om een vijfpersoons hatchback, die qua ruimte vergelijkbaar wordt met populaire auto’s als de Volkswagen Golf.

De auto wordt uitgerust met lithium-ion accu’s, die een bereik van maximaal 160 km opleveren. Overigens hoeft de accu dan niet noodzakelijk opgeladen te worden; Nissan en zusterbedrijf Renault werken samen met Better Place aan het uitrollen van accuwissel-stations. Daar kan het EV binnen drie minuten van een volle accu worden voorzien.

Een pre-productieversie zou al op 2 augustus van dit jaar worden onthuld, tijdens de opening van het nieuwe Nissan-hoofdkantoor in Yokohama (Japan). Daarna debuteert het productiemodel op de autoshow van Tokio of van Frankfurt. De marktintroductie van de elektrisch aangedreven hatchback vindt in twee stappen plaats.

Vanaf 2010 kunnen leaserijders als eerste gebruik maken van het EV. In deze fase voert Nissan onderzoek uit naar de juiste prijsstelling voor elektrische auto’s. Ook gaat de ontwikkeling van accu’s voort. Ondertussen bereidt het concern massaproductie van EV’s voor. Die gaat van start in 2012, er moeten dan 50.000 exemplaren van de band rollen. Vanaf het volgende jaar wordt het dubbele aantal geproduceerd.

Het Renault-Nissan concern streeft ernaar marktleider te worden op het gebied van elektrische auto’s. In een interview met persbureau Reuters zegt Andy Palmer, hoofd Productieplanning bij Nissan, dat de EV niet een model is dat het merk ‘erbij’ doet, maar dat elektrische voertuigen tegen 2012 een ‘aanzienlijk deel uitmaken van onze activiteiten’.