Nissan ziet toekomst met compacte modellen

Geen reacties

Nissan heeft op de Autosalon van Genève twee belangrijke primeurs. De Qazana is een conceptcar die als voorloper dient voor een compacte crossover, de Cube maakt z’n Europese debuut op de autoshow.

De Nissan Qazana is een studiemodel dat een idee geeft van een toekomstige compacte SUV van Nissan. We vragen aan Bart van Thienen van Nissan Nederland hoe realistisch de Qazana is: “Dit is alleen een designstudie die in grote lijnen een nieuwe crossover in het B-segment laat zien. De Qazana herbergt geen toekomstige aandrijflijnen.” Eind 2010 moet de productieversie op de markt komen.

Eigenlijk veel leuker is de Nissan Cube, waarvan je zou denken dat het een designmodel is. Niets is minder waar, de Cube zoals ‘ie hier staat komt in november naar Nederland. Hij gebruikt het platform van de Note maar zal boven de mini-MPV gepositioneerd worden. “De Cube is voor mensen die zich graag willen onderscheiden”, aldus van Thienen.

Onderscheidend is de Cube zeker, het model zit vol leuke designgrapjes, zoals de doorlopende achterruit en het aparte plafond, waarbij het lijkt alsof het plafondlichtje als een druppel in het water valt. Voor een premiummodel, zoals Nissan de Cube wil neerzetten, valt meteen op dat het materiaalgebruik in het interieur niet echt overhoudt. Het dashboard is wat gewoontjes in vergelijking met de rest van de auto. Prijzen kan Van Thienen ons nog niet vertellen maar de vanafprijs ligt tussen die van de Note en Qashqai in.