V.S. verstrekken miljardenlening voor groen rijden

Geen reacties

De overheid in de Verenigde Staten verstrekt een miljardenlening aan Ford, Nissan en Tesla om de ontwikkeling van schone auto’s te versnellen. Het geld wordt vooral gebruikt om fabrieken klaar te stomen voor de bouw van milieuvriendelijke auto’s.

De Amerikaanse overheid trekt wederom de portemonnee voor de auto-industrie. Dit keer gaat het om speciale leningen met een lage rente die ‘groene’ projecten van autofabrikanten kunnen versnellen. Ford krijgt 5,9 miljard dollar, Nissan 1,6 miljard en Tesla 465 miljoen.

De regering denkt dat de investeringen zichzelf terug betalen. Het creëert banen, maakt Amerika minder afhankelijk van olie en het is goed voor de luchtkwaliteit. Ook Chrysler en General Motors maken aanspraak op een speciale lening uit het ‘energiepotje’, de concerns zijn nog in gesprek met de overheid over welke projecten met het geld gefinancierd moeten worden.

Ford gebruikt de bijna zes miljard dollar om verschillende fabrieken in te richten voor de productie van schonere auto’s. Ook Nissan investeert de verstrekte lening in z’n Amerikaanse fabriek, binnenkort moeten er elektrische auto’s van de band lopen. Het merk wil de productiefaciliteit uitbreiden met een batterijfabriek. Tesla kan met de miljoenen de sedan S verder ontwikkelen en productieklaar maken.