Nissan schrapt 20.000 banen

Geen reacties

Nissan kondigt aan dat het bedrijf 20.000 banen schrapt dit jaar. Het merk zet het mes in de ontwikkeling van nieuwe modellen, de salarissen van topmensen en de productie. De economische crisis bezorgt Nissan het eerste verlies in negen jaar.

Nissan moet flinke klappen incasseren in de economische crisis. Het merk heeft te maken met een sterk gedaalde vraag naar auto’s. Bovendien gooit de sterke Japanse munt, de yen, roet in het eten. Daarbij komt nog dat de thuismarkt, die een belangrijk deel van de afzet bepaalt, flink is ingestort.

Nissan maakt bekend dat het verlies in het derde kwartaal van het boekjaar 2008, dat op 31 maart eindigt, 83 miljard yen bedraagt. Dat staat gelijk aan 709 miljard euro. Vorig jaar in dezelfde periode maakte het merk nog 132 miljard yen winst. En dit zijn nog maar de kwartaalcijfers, Nissan waarschuwt dat de jaarcijfers lager uitkomen dan de beursanalisten verwachten.

Het Japanse concern schrapt 20.000 banen, dat is een tiende van het totale personeelsbestand. De productie wordt komend jaar met twintig procent verlaagd en op het investeringprogramma, waaronder de ontwikkeling van nieuwe modellen en technieken valt, wordt flink bezuinigd. Ook de topmanagers ontkomen niet aan de noodzakelijke bezuinigingen, ze krijgen tien procent minder salaris en geen bonussen dit jaar.