Nissan maakt lakstraten schoon

Geen reacties

In het kader van het Nissan Green Program voert het Japanse merk maatregelen door om de lakstraat van de fabrieken milieuvriendelijker te maken. De spuiterij is zo compact mogelijk gemaakt om naast ruimte ook het milieu te besparen.

De verwarmings-, koelings- en verdampingsprocessen in de lakstraat zijn volgens Nissan goed voor ongeveer een kwart van de energieconsumptie van een fabriek. Alleen de airconditioning voor het verdampingsproces stoot bijvoorbeeld al 13.000 ton CO2 uit op jaarbasis. Lak op waterbasis is geen geschikt alternatief, want hoewel dat op zich beter is voor het milieu, is er meer energie nodig om het water te verdampen.

Nissan zoekt de besparingen op milieugebied daarom in de faciliteit zelf. Door de omvang van de lakstraat te verminderen, neemt de energiebehoefte af en gaat de uitstoot van schadelijke stoffen omlaag. In plaats van twee lopende banden bestaat de lakstraat voortaan nog maar uit één exemplaar. De lak wordt flexibeler aangebracht om sneller en efficiënter te werken en de hoeveelheid afval te verminderen. De verfpartikels worden dusdanig verdeeld dat een consistent kleurbeeld ontstaat. Het is de bedoeling dat het nieuwe spuitproces geleidelijk in alle fabrieken van Nissan wordt doorgevoerd.