Dreiging boycot Nissan vanwege commercial

Geen reacties

Saoedi-Arabië dreigt autofabrikant Nissan te boycotten. De aanleiding is een TV-spotje waarin de superzuinige Nissan Tiida de woede opwekt van Arabische oliesjeiks.

Het reclamefilmpje toont een aantal traditioneel geklede Arabische mannen die zich opwinden zodra ze een Nissan Tiida zien staan. Er vallen klappen, schoppen en de Arabische verwensingen volgen elkaar op. De commercial impliceert dat de Tiida zo zuinig is, dat ze de oliebusiness van de sjeiks ondermijnt.

De manier waarop de Arabieren worden neergezet in de commercial is in de Arabische wereld niet goed gevallen. Volgens de Israëlische krant Haaretz wordt het spotje ervaren als stereotiep. Wellicht speelt ook mee dat het filmpje wordt uitgezonden op de commerciële TV van aartsvijand Israël. In ieder geval richt Saoedi-Arabië zijn woede op de autofabrikant. Het land wenst excuses van Nissan. Zo niet, dan zal het merk worden geboycot.

Inmiddels circuleert de TV-reclame op YouTube. Weliswaar in het Arabisch en Russisch ondertiteld, maar ook voor ons te begrijpen.