Nissan Pixo en Nuvu: compacte stadsauto’s

Geen reacties

Zowel de nieuwe productieauto Nissan Pixo als de conceptcar Nissar Nuvu laten zien hoe het merk de toekomst tegemoet treedt: met compacte stadsauto’s, die weinig verbruiken en redelijk schoon zijn, plus makkelijk te besturen en te parkeren. Beide modellen beleven hun première in Parijs.

De Nissan Pixo is een vierzitter met vijf deuren die opvallend veel overeenkomsten toont met de Suzuki Alto. Deze A-segment auto is dan ook in samenwerking met Suzuki gebouwd. De Pixo biedt met een lengte van 3,565 m, een breedte van 1,47 m en een hoogte van 1,6 m toch redelijk wat binnen- en bagageruimte.

Dankzij de nieuwe, lichtgewicht constructie en een efficiënte driecilinder motor van een liter biedt de Pixo voldoende prestaties voor in het stadsverkeer, terwijl het benzineverbruik en de CO2-uitstoot ‘heel laag’ zijn. Opvallend is de mogelijkheid om de stadsauto uit te rusten met een automatische vierversnellingsbak. De Nissan Pixo komt eind voorjaar 2009 op de markt tegen een ‘extreem toegankelijke prijs’.

Al eerder heeft Nissan aangekondigd dat het op de Tokyo Motor Show van 2009 een nog schonere stadsauto zal presenteren: een elektrische productieauto die al vanaf 2010 in Japan en Noord-Amerika verkocht zal worden. Los van deze aangekondigde auto toont het merk volgende maand op de Autoshow in Parijs een conceptcar waarin Nissans visie op stadsauto’s in de wat verdere toekomst wordt uitgewerkt: de Nissan Nuvu.

De Nuvu is een elektrisch voertuig van 3 m lengte dat zeer behendig door de stad kan worden gemanoeuvreerd. De twee stoelen kunnen worden aangevuld met een opklapbaar exemplaar. Het dak is volledig van glas, waarop een stuk of twaalf zonnepanelen zijn aangebracht. Deze hebben de vorm van boomblaadjes, die de opgewekte stroom via een geleidende ‘tak’ naar de ‘boomstam’, de accu, aanvoeren. De binnenmaterialen van de Nuvu zijn alle natuurlijk en te hergebruiken.

De première van zowel de Pixo als de Nuvu vindt plaats op de Autosalon van Parijs. Daar zijn ook de in oktober te verschijnen nieuwe Murano en Qashqai+2 te zien, evenals de gefacelifte Nissan Note. Van laatstgenoemde auto (zie onderste foto) is inmiddels bekend dat deze leverbaar wordt met nieuwe motoren. De 1,5 liter dCi dieselmotor en de 1,4 liter benzinemotor leveren een gereduceerde CO2-emissie op van 119 en 139 g/km respectievelijk.