Schone Nissan X-Trail FCV rijdt Nürburgring

Geen reacties

De X-Trail FCV conceptcar van Nissan heeft als eerste waterstofauto een ‘record’ gevestigd op de Nürburgring. Op normale banden en in de regen deed de auto 11 minuten en 58 seconden over het 20,8 km-lange traject van de Groene Hel.

Franck Eickholt, lid van het Nissan 24 Uurs Nürburgring racing team, viel de eer te beurt. Hij is verrast hoe comfortabel de waterstofauto rijdt. “Ondanks dat sommige delen heuvel op een uitdaging vormen is de snelheid bijzonder indrukwekkend.” Eickholt denkt dat hij bij droog weer nog 30-40 seconden van de tijd kan afhalen.

De Nissan X-Trail FCV is inmiddels op de weg getest in Japan en Californië. Maar Nissan gaat door met testen. In het kader van haar Green Program 2010 wil het merk nog doorbraken bereiken in de duurzaamheid van de componenten, in het opslaan van waterstof en in kostenreductie. De geteste auto heeft de nieuwste Lithium-ion accu. De kinethische energie die vrijkomt bij het verminderen van snelheid wordt opgeslagen in de accu.

De FCV-variant van de X-Trail heeft officieel een topsnelheid van 150 km/u. De maximum kracht bedraagt 120 pk en het koppel 280 Nm. Een waterstof brandstofcel produceert alle elektriciteit aan boord, door een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. De auto stoot slechts waterdamp uit en is daarmee bijzonder schoon voor het milieu.