Laatkomer: Renault Koleos

Geen reacties

Op het moment dat zo’n beetje ieder merk al een SUV heeft komt Renault met de Koleos. De eerste SUV van de Fransen leent veel techniek van Nissan en is voor het eerst te zien op de Autosalon van Genève.

De vijfzits Renault Koleos is in de basis een Samsung QM5, die in Korea wordt verkocht. Het hatchback-achtige uiterlijk komt voor een groot deel overeen met die Koreaan, waardoor de auto eruitziet als een crossover. Renault rept dan ook over rijeigenschappen die gelijk moeten zijn aan die van een sedan. Standaard heeft de SUV voorwielaandrijving, de duurdere modellen krijgen aandrijving op alle wielen mee. Het All Mode 4×4 systeem leent Renault van partner Nissan, die het in de X-Trail gebruikt.

Het systeem zorgt ervoor dat de auto in moeilijke omstandigheden hulp krijgt van de achterwielen, in normale omstandigheden worden alleen de voorwielen aangedreven. Voor het betere SUV-gevoel kan het systeem ook op standaard 50/50-verdeling over de voor- en achterwielen worden gezet. Een ander terreintrucje van de Koleos is Hill Descent control, dat ervoor zorgt dat de snelheid op steile afdalingen (meer dan 10%) beperkt blijft tot 7 km/u.

De Franse laatkomer is voor het eerst live te aanschouwen op de beurs van Genève, begin maart. In juni staat ‘ie in de Nederlandse showrooms.