Honderd miljoen Nissans

Geen reacties

Nissan heeft deze zomer de mijlpaal van honderd miljoen geproduceerde voertuigen gepasseerd. Driekwart van die auto’s zijn in Japan gebleven en de rest is naar het buitenland geëxporteerd.

In Japan is onlangs kort stilgestaan bij dit memorabele moment. Tadao Takahashi, executive vice president van de productie bij Nissan: “In naam van Nissan dank ik alle medewerkers en klanten wereldwijd voor hun vertrouwen, want zonder hen was deze belangrijke mijlpaal natuurlijk niet mogelijk. We gaan door met de vergroting van de kwaliteit en de productiviteit alsmede met het verkorten van de levertijden voor onze klanten volgens de nieuwe Nissan Production Way, zodat we onze volgende 100 miljoen ook halen.”

Nissan is opgericht in december 1933 onder de naam Jidosha-Seizo Co. Ltd., nadat de productie van kleine auto’s was overgenomen van Tobata Casting Co. Ltd. Het eerste model was een Datsun Type 12 en al een jaar na de oprichting veranderde de bedrijfsnaam in Nissan Motor Co. Ltd. In 1935 is een fabriek in Yokohama geopend, de eerste van Japan die was ingericht voor massaproductie en die daarmee dus een pioniersrol vervulde voor de auto-industrie in dit Aziatische land. In Taiwan verrees in 1959 de eerste fabriek van Nissan buiten Japan. In 1966 startte productie in Mexico en in 1983 in de Verenigde Staten en Spanje. Ook in Groot-Brittannië is inmiddels een Nissan-fabriek te vinden. Daar kan in gemiddeld 28,46 uur een complete auto worden gebouwd.